Strafrecht

Ons kantoor behandelt diverse soorten strafzaken. Doorgaans komt men ongevraagd met het strafrecht in aanraking. Dat kan zijn omdat men verdacht wordt van een strafbaar feit, slachtoffer wordt van een misdrijf of getuige is van een strafbaar feit en wordt verzocht om een verklaring af te leggen. In al deze gevallen is het raadzaam om een advocaat te raadplegen.

Advies

Een advocaat kan u adviseren over uw rechten en plichten in het strafproces. Het is van belang zo vroeg mogelijk een advocaat te raadplegen; hoe eerder u bij ons aanklopt hoe beter wij u kunnen helpen. In het begin van het strafproces kunnen namelijk al beslissingen worden genomen die van grote invloed kunnen zijn op het verloop van uw zaak.

In contact met justitie

Als verdachte kunt u op diverse manieren in contact komen met justitie. Doorgaans begint dat bij een verhoor bij de politie of andere opsporingsdienst. Als het OM u wil vervolgen kan zij u (o.a.) een transactie aanbieden, een strafbeschikking opleggen, oproepen voor een zitting op het parket (TOM-zitting) of dagvaarden om bij de rechter te komen. In al deze fasen kunt u worden bijgestaan door onze advocaten of kan advies worden gegeven over hoe te handelen.

Aangifte doen

Ook als u aangifte wilt doen of hebt gedaan kunt u door een advocaat worden bijgestaan. Wij kunnen u adviseren over de inhoud van uw aangifte en informeren over een procedure in het strafrecht. Ook als de politie of het OM beslist om de verdachte niet verder te vervolgen, kunnen wij u helpen om tegen zo’n beslissing bezwaar te maken of een klacht in te dienen.

Getuigen

Ook als getuige heeft u bepaalde rechten als u wordt verzocht een verklaring af te leggen. Zo bent u niet verplicht om belastend te verklaren over uzelf of over familieleden. Ook hangt het van het geval af of u verplicht bent te verschijnen. Onze advocaten kunnen u hierover adviseren en of u tijdens een verhoor bijstaan.

Voor veel van deze procedures is het mogelijk om een pro deo advocaat te krijgen, een zogenoemde toevoeging. Voor meer informatie kijkt u op de pagina kosten.

© 2022 maliebaan.nl - Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacyverklaring